Helen trotseert de golven…

IMG_4080.JPGControle houden is vrij lastig wanneer je in de zee dobbert met je surfplank. De natuur is machtig en oersterk en jij lijdt spontaan aan het Calimero effect (het is groot en jij bent klein en dat is niet eerlijk). Je hoeft je geen enkele illusie te maken dat jij sterker bent dan de golven. Wanneer je even niet oplet, zal een golf je omver werpen en kukel je head first in het water om al hoestend en proestend je ego op het strand weer bij elkaar te vegen. Nee, tenzij je Zeus bent, lijkt het ons beter te realiseren dat in een directe confrontatie met de zee, jij altijd degene zal zijn die kopje onder gaat.

Met dit in het achterhoofd begon Helen deze week aan haar eerste surf week. Vol verbazing keek ze naar Nadine die schijnbaar moeiteloos door de golven gleed voorbij de branding. Met haar nog vele anderen, terwijl Helen met haar bord in haar handen op kniehoogte door het water zeulde. Elke keer als ze dieper het water in liep, wierpen de golven haar weer een stuk terug. Elke keer verzette ze zich uit volle macht tegen de naderende golf, om vervolgens tot de conclusie te komen dat de golf haar desondanks terugwierp. Kennelijk bracht je verzetten tegen de golven niets meer dan vermoeidheid. Buiten adem zwoegde ze verder door de branding, tegen elke golf aan beukend en onwillig zout water drinkend. Bonuspunten voor de vastberadenheid maar het energieniveau en het plezier smolten weg als zon in de zee.

Na een korte break en wat slokken vers water, overwoog Helen haar opties. Verzetten had geen zin. Vluchtend kon niet meer (ze zou niet weten hoe). Opgeven was niet aan haar besteed. Ze liet het los en liep het water in: ze zou wel zien wat er zou gebeuren. Ze visualiseerde zichzelf surfend en bewoog zich rustig voort richting het startpunt, haar board vrolijk achter haar aan dansend. Niet veel later, sprong ze op haar board, zette af en in plaats van zich te verzetten tegen de golf, liet ze zich er door meevoeren.

Loslaten is lastig, en meestal willen mensen niet accepteren dat ze ergens geen controle over hebben. Maar als elke poging verliesgevend is, is het soms de enige optie. En bedenk je dan : Je kunt de golven niet beheersen, maar je kunt er wel op surfen.

Aloha!

Helen en Nadine

PS Blijf op de hoogte en volg ons op Facebook en Instagram!

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s