Helen kijkt terug op haar OCR leven…

11895050_805736656205771_1592082865304640249_oIn 2014 begon het allemaal: een impulsieve actie welke eindigde in een nieuwe passie. Inmiddels, 4 jaar verder maakt Helen de balans op: wat heeft haar OCR leven allemaal gebracht?

In maart 2014 liep Helen voor het eerst een obstakel run, namelijk de 12KM Mud Masters. Ze rolde erin, niet geheel wetend wat haar overkwam en haalde die dag niet alle obstakels. Toch kreeg ze het virus te pakken en niet veel later liep ze elke 2 weken een run: de afstanden werden steeds langer en de uitdaging steeds groter. Het virus kreeg grote grip op haar, ze zette zich niet alleen in als deelnemer aan runs, ook liep ze competitief, had ze een OCR blog en deed ze vrijwilligerswerk op het gebied van OCR.

Wat is OCR? Obstacle Course Racing is het rennend (of lopend of kruipend afhankelijk van je conditie) afleggen van afstanden, terwijl je onderweg meerdere aangelegde obstakels dient te overwinnen. Dit kunnen muren zijn, maar bijvoorbeeld ook hangobstakels, kruipobstakels, modderobstakels, reusachtige glijbanen, klimobstakels etc etc. OCR is bedoeld om je mentaal en fysiek te testen, het is geen sport voor watjes!

Helen’s OCR carrière bestaat uit een aaneenrijging van een aantal toffe prestaties. Zo heeft ze een 5uursrace bij het circuit van Zandvoort gelopen, liep ze 20 Engelse Mijlen tijdens een bizar OCR weekend in Engeland (de Rat Race voor de kenners), liep ze haar Iron Viking (een OCR marathon afstand), plaatste ze zich meermalen voor het WK in 2015, liep ze het WK in 2015 in Ohio VS, plaatste ze zich na een vervelende blessure tijdens haar eerste poging voor het WK in 2016, liep ze het WK 2016 in Ontario Canada, organiseerde ze het OCR Europees Kampioenschap in 2016 en 2017, droeg ze bij aan de opbouw van een bond voor de sport in Nederland en de Benelux en zorgde ze ervoor dat de nationale bonden in Europa verenigd werden in een Europese OCR federatie, in samenwerking met de wereldwijde OCR organisatie.

Over 2 maanden staat Helen’s afscheid van OCR op de planning, ze is al een tijdje niet meer actief maar zal nog eenmaal de 20 Engelse Mijl (32 KM) lopen tijdens de Rat Race in Engeland. Een laatste keer afzien, een laatste glas heffen met haar OCR vrienden en natuurlijk Nadine. Een mooi moment om terug te kijken op de afgelopen jaren en op te sommen wat het haar allemaal gebracht heeft:

  • Vrienden voor het leven. De afgelopen jaren heeft Helen onder de meest bizarre omstandigheden een beroep gedaan op mensen om haar heen. Ondanks dat ze ze nu minder ziet, weet ze dat deze mensen altijd aan haar zijde zullen staan en daadwerkelijk vrienden voor het leven zijn;
  • Bouwen aan iets groter dan jezelf. Je kan zelf veel plezier beleven aan bezigheden en genieten van een goede flow, maar het echte geluk laat zich zien wanneer je bouwt aan iets dat groter is dan jezelf;
  • Geloof in eigen kunnen. Vaak genoeg heeft Helen zich afgevraagd of ze iets wel kon, of ze de juiste besluiten nam en of alles op zijn pootjes zou landen. Ze zag zichzelf niet als atleet, als eventplanner of deskundige. Mensen hadden vertrouwen in haar en die wilde ze niet teleurstellen. Mede hierdoor realiseerde ze zich steeds vaker dat dingen die haar onmogelijk leken, toch te realiseren waren. Zoals Pippi Langkous al wist: “ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan.”
  • Grote obstakels in kleine stukjes hakken. Als het geheel te groot lijkt, kijk dan naar het eerste stapje en overweeg of dat gaat lukken. Splits alles op in kleine stukjes die haalbaar zijn en als je al die kleine stukjes aan elkaar plakt, heb je opeens een groot combi obstakel gehaald of een marathon gelopen (oeps). Als je 5 kilometer kunt lopen zonder problemen, dan kan je de volgende 5 ook, en de volgende ook en de volgende.. terwijl je onderwijl van de omgeving en sfeer geniet.
  • Omgaan met negativiteit. Wanneer je je hoofd boven het maaiveld uitsteekt, zullen er altijd mensen zijn die het niet goedvinden wat je doet. Hoe lastig het ook is dat je niet iedereen tevreden kunt houden, zo is het nu eenmaal in het leven, accepteer dit. Mensen hebben hun eigen rugzakje en zullen van daaruit oordelen. Achteraf is het nu eenmaal makkelijk praten en iemand vertellen wat ze zelf anders aangepakt zouden hebben, laat één ding duidelijk worden: jij hebt actie genomen, waar zij alleen praatjes hebben. En in onze ogen wint de ondernomen actie het nog altijd van de o zo mooie praatjes!
  • Angsten overwinnen. Het is geen geheim, Helen is geen fan van de combinatie grote hoogten en water. Maar als je je eenmaal over die angst heen zet en je realiseert dat het goed is gegaan, dan wordt de drempel de volgende keer lager en lager en lager.. Helemaal weggaan zal de angst nooit, maar de angst is niet de drijvende kracht meer: dat ben jij!

Wie weet trekken de mooie dingen die OCR haar gebracht hebben, Helen nog wel een keer terug naar een leuke OCR run. Voorlopig gaat ze zich echter richten op andere sporten, daarover later meer..

Een modderige groet,

Helen en Nadine

P.S. Like ons op Facebook om op te hoogte te blijven van al onze schrijfspinsels!

Klik hier voor ons volgende avontuur!11895050_805736656205771_1592082865304640249_o

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s