Helen gaat de strijd aan met de relatiekilo’s…

IMG_0016Er zijn inmiddels vele onderzoeken geweest naar de voordelen van het hebben van een relatie. Zo is regelmatig zoenen goed voor de weerstand, verlengen de knuffelhormonen je leven en is het super fijn een maatje en klankbord te hebben. Nadelig aan een fijne relatie zijn toch wel de heerlijke avondjes thuis. En waarom? Omdat die fijne avonden extra fijn worden met een goed glas wijn en een uitgebreide kaasplank. Omdat we het heerlijk vinden onze avondjes te vieren met iets lekkers. Omdat we het leuk vinden muffins en cakes te bakken en Helen het dan vooral heel fijn vindt het allemaal op te eten. Dus kortweg, we zijn gewoon groot fan van lekker eten! Beetje bij beetje kropen de kilo’s er bij Helen aan. Niet heel vervelend op het eerste gezicht, maar zo’n zwembandje (of winterbandje) zit niet bepaald prettig. Normaal zouden die kilo’s als sneeuw voor de zon verdwijnen wanneer het sporten weer geïntensiveerd wordt, maar dit keer bleef de weegschaal maar op het zelfde punt hangen. Daarmee ontstond het voornemen. Helen ging afvallen, 3 kilo graag en dat bij voorkeur binnen 2 weken. Alsof dat al niet ambitieus genoeg is, wilde ze ook nog eens afvallen zonder spierverlies. En bij voorkeur ook geen honger hebben.. ja, Helen houdt wel van een uitdaging, maar het moet wel leuk blijven.

En het resultaat na 2 weken? Dat mag er wezen. Ondanks het toegeven aan de verleidingen, een verjaardag en twee bezoeken aan een restaurant, heeft Helen haar doel bereikt en was ze binnen 2 weken 3 kg kwijt. Wil je ook wat kilo’s kwijt? Hieronder geeft Helen een aantal cruciale tips!

 

 

De eerste dag ging ze er even goed voor zitten, wat was haar voedingspatroon en wat zou ze daaruit gaan schrappen de komende twee weken? Alcohol was een no brainer, kaasplankjes zou ze ook even laten staan (bijkomend voordeel was dat Nadine weg was voor werk, dus er waren geen avondjes samen om te vieren). Bakaanvallen zou ze even moeten weerstaan, haar voorliefde voor brood en chocolademelk zou ze ook wat gaan beperken. De opzet was vooral niet te streng te zijn voor zichzelf en alles op te schrijven wat ze wel at zodat ze het resultaat kon vergelijken met hetgeen ze had gegeten.

Drinken: water en thee zijn je grote vriend. Frisdranken zijn zonde van de calorieën en vergeet fruitdrankjes maar helemaal (te zoet en lijken meer gezond dan ze daadwerkelijk zijn). Helen vult een theepotje met enkele staafjes kaneel en steranijs en zet zo keer op keer een lekkere kop thee zonder hulp van een eindeloze hoeveelheid theezakjes.

Maaltijden: afvallen zonder spierverlies houdt simpelweg in dat je de balans tussen koolhydraten, vetten en eiwitten gaat verleggen: veel minder koolhydraten (brood, pasta’s etc), alleen gezonde vetten (vis, avocado etc) en eiwitrijke maaltijden (kip, kalkoen, ei en evt ook eiwitpoeder in de vorm van shakes en eiwitrepen). Thuis staat een weegschaal met een vet- en spiermeting, die gedurende de periode liet zien dat mijn balans in orde was: minimaal spierverlies en vrij veel vetverlies (niet dat ze de absolute waarden van de weegschaal vertrouwt, maar het verloop van de waarden was erg goed). Heb je zo’n weegschaal niet, geen zorgen, de spiegel en een meetlint geven hetzelfde effect al moet je daarmee misschien iets meer geduld hebben.

De maaltijden zijn tijdens een periode van afvallen de grootste uitdaging, je wilt dingen eten waar je een vol gevoel van krijgt en die goed zijn. Ook staan de meeste mensen niet graag uren in de keuken. Enkele tips: Neem minstens 3 maaltijden per dag, ga vooral geen ontbijt overslaan. Vergeet GVA, dat is behoorlijk achterhaald en ook de schijf van 5 kan je naar het verleden schuiven. Kook voor meerdere dagen en wissel af, zodat je tijd en moeite bespaart. Voor lunches had Helen flinke pannen groentesoep gemaakt, waarvan ze een deel had ingevroren en elke dag een deel kon pakken. Eitjes zijn snel klaar te maken en goed te combineren. Neem voor de zekerheid een vitamine- en magnesiumpil, let op je ijzergehalte en andere eventuele tekorten (zo slikt Helen regelmatig vitamine D in de winter).

Dagritme: Het was hartje winter, dus Helen ontbeet steevast met havermout. Hiervoor deed ze havermout in een pan met rozijnen of dadels (dadels hebben de voorkeur en ze maken je havermout wat zoeter), wat pompoenzaden, wat lijnzaad (gebroken anders kan je lichaam er niets mee), chiazaad, hennepzaad en water. Opwarmen en wat kokos en kaneel er overheen en je hebt een prima start van de dag. Overdag dronk ze veel thee.

De lunch bestond meestal uit een soepje zoals pompoensoep of wortelsoep. Hiervoor deed ze de groenten simpelweg in de pan, water en bouillonblokje erbij, evt wat kruiden, maar that’s it! Half uurtje laten pruttelen en vervolgens in de blender. Geen room ofzo toevoegen (je zou een zoete aardappel mee kunnen koken zodat de soep extra vult) en je hebt een prima soepje.

Het avondeten bevatte vaak veel kip of een omelet met kalkoen of tofu. Je kan je bord verder volladen met komkommer, paprika, tomaten, avocado etc. Er zijn avonden geweest dat Helen een kip van de bbq haalde en dat heerlijk verorberde (incl vingers), hoe makkelijk kan het zijn!

Spijsvertering: om gewicht kwijt te raken, hoef je niet overdreven hard te gaan sporten. Wel is het handig uit te vinden wat precies jouw spijsvertering een kick geeft. Bij de één kan wandelen al dit effect hebben, voor anderen is dit hardlopen, en voor de meeste mensen geeft krachtsport het meeste resultaat. Zoek een bezigheid die je leuk vind en die niet te zwaar is: het moet een uitdaging blijven maar geen mission impossible.

Verjaardagen, uiteten en feestjes: Lastig wanneer jij af wilt vallen en je agenda geeft aan dat het tijd is om feest te vieren. Je wilt geen spelbreker zijn, en je weet dat de meeste feestjes een link hebben met eten. Op een of andere manier vieren mensen vaak dingen door iets te nuttigen (taart bij verjaardagen, champagne bij nieuwjaar, beschuit bij geboorte etc). Nu hoef je je helemaal niet voor te doen als sacho feestvarken, natuurlijk mag ook jij genieten. Een paar tips om de schade van feestjes te beperken. Zorg dat je voor je bij een feestje aankomt, goed gegeten hebt. Begin niet aan de chips en patat, na het eerste hapje is meestal het hek van de dam en zal je hand vaker “uitschieten”. Vraag in een restaurant of ze de sauzen los willen serveren, zo kan je zelf doseren (of achterwege laten). Kies voor producten die het minst processed zijn, met andere woorden: kies voor producten die je kan herleiden tot iets wat aan een boom heeft gehangen of onderdeel van een dier is geweest, met andere woorden: steak boven worstjes, een kippenpoot boven een kroket. Wil je iets van frisdrank, overweeg dan spa rood te mengen met bijvoorbeeld appelsap.

Verleidingen: verleidingen zijn er overal en in veelvoud. Gedurende de twee weken kon ook Helen de verleiding niet weerstaan, toen haar collega’s enthousiast aan kwamen met haverkoekjes en pudding. Gelukkig zijn haverkoekjes relatief okay, en komt Helen sowieso nooit in de verleiding voor echte zoetigheid (vanwege overgevoeligheid eet ze al bijna 20 jaar geen toegevoegde suikers). Als je zorgt voor de juiste tussendoortjes, kan je de schade van een snaai bui flink beperken. Denk hierbij aan komkommer en paprika dippen in humus, een plakje roggebrood met hüttenkäse, en kleine handjes noten, Griekse yoghurt met een handje noten of een verantwoorde eiwitreep. Mocht je een oncontroleerbare behoefte hebben aan chocolade (als PMS verschijnsel of gewoon omdat het zò vreselijk lekker is), realiseer je dan dat chocolade bestaat uit cacao (incl de stofjes waar je je happy van gaat voelen) en een percentage aan rotzooi (melkchocolade of chocolade met vulling bevat meer rotzooi dan pure chocolade). Haal in de supermarkt een pakje pure cacaopoeder en ga hiermee experimenteren om ervoor te zorgen dat je happy wordt zonder de lasten (zo voegt Helen pure cacao toe aan  shakes, waardoor ze een soort chocolade milkshake krijgt, yummie)

Hopelijk heb je iets aan bovenstaande tips en kan je ook afscheid nemen van je zwembandjes.

Dag kilo’s, hallo badkleding!

 

Helen en Nadine

P.S. Like ons op Facebook om op te hoogte te blijven van al onze schrijfspinsels!

Klik hier voor ons volgende avontuur!

IMG_0016

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s