Helen en Nadine boulderen het dak eraf

Boulderen is het klimmen van routes die uitgezet zijn op een muur. Bij boulderen zit je niet aan een touw vast. Onder aan de muur liggen matten om je op te vangen wanneer je de versnelde route naar beneden neemt. De routes zijn genummerd of in verschillende kleuren uitgezet, van makkelijk tot Spider-Man niveau uitdagend.

Boulderen is een sport die bezig is aan een flinke opmars. Dat is ook niet zo vreemd, want de sport lijkt in vergelijking met wandklimmen een stuk toegankelijker (je kan zonder veel training snel zelfstandig aan de gang) en je bent niet meer afhankelijk van iemand die je zekert (de andere kant van het touw vasthoudt en zo voorkomt dat je te pletter valt als je een foutje maakt). Boulderen kan je het hele jaar beoefenen, in een van de vele boulderhallen die tegenwoordig zijn deuren openen. Het is een redelijk goedkope sport, omdat de toegangsprijzen van boulderhallen niet heel hoog zijn en je niet veel meer nodig hebt dan een paar klimschoentjes en een zakje magnesium om te starten. Ook is de sfeer in boulderhallen altijd erg relaxed en uitnodigend: wanneer je vastloopt op een route is er altijd wel iemand die je tips of aanmoedigen wil geven. Boulderen biedt een goede workout voor het hele lichaam, terwijl je jezelf in een grote speeltuin voor volwassenen waant!

Helen en Nadine zoeken wekelijks een boulderhal op voor het uitpuzzelen van een aantal lastige boulderroutes. Nadine vindt het vooral tof om elke keer met verschillende mensen te gaan om zo diverse ervaringen op te doen. Helen geniet ervan wanneer ze sterke mannen ziet ploeteren op een route en zij die route vlekkeloos kan klimmen in eerste poging op techniek (gna gna).

Na jarenlang trainen en regelmatig vrienden en collega’s introduceren in de sport, hebben wij een aantal tips voor wanneer je net met boulderen begint:

 • Wanneer je aan een boulder wilt beginnen, bekijk dan eerst hoe deze grofweg loopt. Wanneer je halverwege de route hangt, is het soms lastig te zien waar je naartoe moet en of er net om de hoek nog een greepje zit. Het gebeurt regelmatig dat je los moet laten en je je dan beneden realiseert dat je een greepje over het hoofd hebt gezien.
 • Gebruik klimschoenen. Wanneer je deze niet hebt, huur ze dan bij de klimhal. Klimmen gebeurt namelijk op de randjes van je voet en vooral op je tenen. Je wilt zoveel mogelijk grip hebben en dat lukt niet op sneaker. Wanneer je op een greepje stapt, probeer dit dan altijd op je tenen te doen: zo heb je grip en wendbaarheid.
 • Zorg voor korte nagels, wij hebben werkelijk nog nooit iemand met gelnagels een route uit zien klimmen. Plaats je handen overwogen en rustig alsof de boulder van glas is.
 • Bouw rustig op, en ga niet meteen full power. Over het algemeen geeft je lichaam prima aan wanneer het genoeg is, luister hiernaar om blessures te voorkomen. Train je vingers en onderarmen, dit zijn meestal de zwakke plekken qua kracht. Je kan hiervoor een gripmaster gebruiken, leuk voor tijdens meetings op het werk.
 • Er zit meer kracht in je benen dan in je armen, probeer die kracht te benutten door je voet zo goed en recht mogelijk onder de boulder te plaatsen. Je armen buigen is met name energie verspilling, probeer zoveel mogelijk je armen recht te houden.
 • Let altijd op veiligheid, ga nooit in de route van anderen klimmen, loop niet onder anderen door en houdt gepaste afstand. Let er ook op: wat omhoog gaat moet ook een keer naar beneden. Ken je grenzen.
 • Ga met verschillende mensen klimmen, mensen die je uitdagen, sterker zijn, meer techniek hebben of erg competitief zijn ingesteld. Kijk naar hoe zij het doen en leer ervan. Vraag ook gerust om advies aan ervaren klimmers, de meesten vinden het erg leuk je iets voor te doen.
 • Ga ervoor! Met halfslachtige pogingen red je de top niet. Doe niet meteen een nieuwe poging, maar rust even uit: dat kleine beetje herstel kan je net dat beetje extra geven om de volgende poging tot een succes te brengen.
 • Wanneer je elke keer van een greepje afglijdt kan je een borsteltje (heeft veel weg van een tandenborstel) gebruiken om de boulderen schoon te maken en iets op te ruwen. Dat kleine beetje kan net het verschil maken.
 • Wees lief voor je huid, je handen hebben het zwaar. Na verloop van tijd zal je eelt krijgen maar hierin schuilt ook het gevaar. Wanneer je hand weggeglipt, kan het eelt in een keer van je hand afgetrokken worden.. en dat doet zeer! Eeltplekken op je handen kan je ook prima bijvijlen 😉
 • Geniet! Vergeet niet dat boulderen één grote speeltuin is gevuld met honderden puzzels, waar je vooral veel plezier kan beleven. Wil het vandaag niet lukken, dan lukt het vast volgende keer!

Veel plezier met deze tips, hopelijk lukt het hiermee om boulder na boulder te toppen. We zien je graag in de boulderhal (evt op uitnodiging ;-)!

Met sportieve groet,

Helen en Nadine

Vergeet niet onze Facebook pagina te like  zodat je áltijd oo de hoogte blijft!

Lees hier hoe je van je thuiswerkdag daadwerkelijk een thuisWERKdag maakt.

 

 

CE828C1D-D48A-4AA7-8102-445BABB67046

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s