Helen en Nadine houden het vol samen…

Een jaar geleden kwam Helen thuis en stonden er enkele dozen in de kamer. Nu verschijnt er weleens vaker rommel in de woonkamer, maar zelden in de vorm van verhuisdozen. Achter de dozen kwam een dol enthousiaste Nadine tevoorschijn. Wat bleek, Nadine had haar spullen gepakt en trok bij Helen in.. leuk!

Wat lijkt op een erg impulsieve actie, was het gevolg van een personal development cursus. Hier nam Nadine aan deel en dan komt onvermijdelijk het voorstelrondje: hoe heet je, waar kom je vandaan, ben je single, woon je samen of ben je getrouwd etc etc etc. Toen Nadine aan de beurt was om zich voor te stellen, dacht ze even kort na over haar “status” en verkondigde met een grote glimlach dat ze ging samenwonen. Die avond thuis vertelde Nadine uitgebreid over de cursus, over de inhoud maar ook over het voorstelrondje. Helen luisterde aandachtig en schoot in de lach: alle deelnemers wisten inmiddels van hun aanstaande samenwoon event, alleen Helen zelf had even de memo gemist.

Niet dat dit een probleem was, want een week later arriveerde de memo per post. Op haar verjaardag trof Helen een grote doos in de woonkamer aan geadresseerd aan haar en haar adres. Nadine sprong als een duveltje uit een doosje (nou ja, letterlijk uit die hele grote doos) en het lot was bezegeld: ze zou voortaan met Helen samenwonen. Daarbij werd nog maar eerst duidelijk gemaakt dat het pakket niet geretourneerd mocht worden en er geen garantie op zat.

En zo gingen wij dus samenwonen. Initieel fulltime in Wateringen en tegenwoordig in deeltijd Wateringen en Alkmaar, maar altijd samen. En dat is even wennen. Aanvankelijk leek er weinig veranderd, we waren al veel samen en nu was het extra vaak gezellig. Tot… (luguber muziekje om de spanning op te bouwen klinkt nu in je hoofd 😉

…. de 100 AH moestuintjes van Nadine begonnen te groeien en de tuin in Wateringen werd overgenomen door groente en veranderde in een lokaal oerwoud. Gelukkig waren we nu samen om alles op te eten.

Snel werden er meer veranderingen duidelijk. Zo werd het plannen nogal lastig, bleken hele normale gewoontes toch minder normaal en logisch te zijn voor de ander, bleek alles delen toch wel heel letterlijk te zijn (en problematisch wanneer dit het laatste stukjes chocolade betreft) en werd de ruimte voor jezelf nogal beperkt.

De ene avond had Nadine een afspraak, wat dan weer niet lekker uitkwam voor Helen en de andere avond had Helen een afspraak voor hun beiden gemaakt waardoor Nadine opeens op twee plaatsen tegelijk moest zijn. Na wat misplanningen was onze eerste burgerlijke stap een gezamenlijke agenda.. brrrr, nu waren onze levens echt aan elkaar verbonden!

De stap van een gezamenlijke rekening werd daarmee wel wat makkelijker en niet veel later openden we deze. De grap “ik trakteer deze keer wel”, werd daarmee wel oudbakken maar meer financieel aangenaam.

De praktische kanten van het samenwonen hadden we wel onder controle; er zat dan ook al enige ervaring aan Helen’s kant. Maar er zitten ook andere aspecten verbonden aan het samensmelten van twee levens. Wat waren onze verwachtingen en belangrijker nog, hoe uitten we deze middels onze communicatie? Nu kan je alleen verwachtingen helder overbrengen, wanneer ze voor jezelf ook duidelijk zijn. Dus, tijd voor huiswerk!

Beiden maakten we twee lijstjes: 1 lijstje met de dingen die we NIET wilden en 1 lijstje met de dingen die we GRAAG wilden. Zo stond op de ene lijst bijvoorbeeld het nemen van grote financiële besluiten zonder overleg, de boel belazeren, grote leugens ophangen etc etc (dit was dus de NIET lijst voor de duidelijkheid). Ook stonden kleinere frustraties à la niveau sokken naast de wasmand op deze lijst. De andere lijst diende als inspiratie voor kleine en grote geluksmomenten; denk hierbij aan een cadeautje, vakanties maar ook een ring om de vinger (ja, de ring uit deze blog die al zoveel vragen heeft opgeroepen) en al die andere dingen die we graag willen (tipje van de sluier: dat zijn er nogal wat).

We deelden onze lijsten, en vulden deze hier en daar nog aan wanneer de ander iets zei wat de één zich nog niet gerealiseerd had. Bij de absolute NIET punten konden we het over veel dingen eens worden, de kleinere frustraties waren meer ter bespreking in de hoop dat we wederzijds begrip en een compromis konden vinden. Dit werkte gelukkig in de meeste gevallen en het was al een behoorlijk streepje voor dat we nu de zaken bespraken op het moment dat er geen emotionele lading bij zat. Want zeg nu zelf, wat klinkt beter? Wanneer je na een lange dag vermoeid thuis komt en struikelt over spullen die de weg blokkeren terwijl jij probeert zo snel mogelijk naar het toilet te komen omdat je een uur geleden al heel nodig moest en roept “ruim je zooi nou eens op!!!!” Of: Wanneer je samen met een theetje op de bank zit en je aangeeft dat “voor jouw gevoel je partner andere prioriteiten ervaart wat opruimen betreft”. De tweede manier is over het algemeen net iets makkelijker verteerbaar.

Bij elkaar hadden we hier een goede basis van verwachtingen te pakken en deze hadden we ook nog eens overzichtelijk over kunnen brengen. Door de frustratiepunten van het NIET lijstje te doseren en vooral ook stil te staan bij de GRAAG lijst, werd het een fijne en gezellige avond. Maar vergis je niet, frustratiepunten bespreken is van groot belang. Je kan de eerste 10 keer denken dat het slechts een kleine frustratie is, maar een kleine frustratie die 1000X herhaald wordt kan uiteindelijk net zo aanvoelen als één groot punt van de NIET lijst! Als extra tip willen we je dan ook nog even het sandwich principe meegeven. Dit is niet bedoeld als hapje tussendoor (alhoewel je dat natuurlijk ook zou kunnen doen, eten is altijd fijn), maar een tip om frustraties te delen: verpakt tussen een broodje van GRAAG punten.

Houdt dit dan in dat wij nooit onenigheid hebben? Natuurlijk niet, ook bij ons verschijnt er wel eens een wolk aan de horizon. Maar we hebben een aantal tools om onenigheid op te lossen en als dat niet werkt geven we onszelf gewoon weer huiswerk. Uiteindelijk schijnt bij ons elke dag de zon met een strak blauwe lucht en zijn we super blij met elkaar en ons leven samen!

Een zonnige groet,

Helen en Nadine

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s