Helen en Nadine mixen de perfecte Gin Tonic

Eindelijk was het zover! Met een selectief gezelschap gingen wij onze zeer professionele mening geven over enkele exclusieve Gin Tonics, en we hadden er zin in! Hoe was het ook al weer zover gekomen..

Afgelopen zomer trokken Nadine en Helen door Schotland. Nadine probeerde in elke bar de lokale gin uit en na enkele weken had ze een duidelijke favoriet te pakken. Dus besloten wij de distilleerderij met een bezoekje te vereren en stonden wij zodoende op een regenachtige morgen 5 minuten na openingstijd op de stoep bij de Persie distilleerderij. We werden enthousiast (en enigszins verbaasd) ontvangen en kregen een rondleiding. Uitgebreid ging Nadine alles proeven (Helen niet, dat krijg je met een ROADtrip) en enige tijd later stond we buiten met een flinke voorraad drank en een enigszins aangeschoten Nadine…

Nu kan je alle drank natuurlijk lekker zelf opdrinken, maar wij hadden het voornemen er ook iets anders mee te doen. We waren namelijk op het idee gekomen een gin proeverij te organiseren (hoe dat idee ontstond, kan je hier lezen)!

De avond begon zoals elke proeverij zou moeten beginnen, namelijk met een welkomstdrankje. In ons geval was het een Gin Tonic versie van de Tequila Sunrise. Een prima drankje om de lente mee te vieren.

Hierna maakten we ons op voor de eerste etappe, namelijk het proeven van diverse tonics. Hiervoor hadden we meerdere goede tonics van Fever Tree gehaald en 1 supermarkt fles van Royal Club. Er volgde blind proeven met de enkele opdracht de supermarkt tonic eruit te halen. De conclusie was duidelijk: bespaar je het geld en gedoe en haal je tonic voortaan uit de supermarkt. Niet helemaal de uitkomst die wij voorzien hadden.

De tweede etappe omvatte het echte werk. De eerste gin werd aangebroken en in een glas geschonken. Op dit moment was het van belang nog niets erbij te doen (dus geen ijs en al helemaal geen tonic). Omdat het reukorgaan snel verveeld raakt, stond er een bakje koffiebonen klaar: een snelle snuif en je was weer gereed voor de komende geurexplosie! Aangezien het lastig was de precieze ingrediënten te benoemen, was de vraag aan welke kleur de gin je deed denken. De geel/oranje impressie was niet vreemd, aangezien onze eerste gin de Zesty Citrus Gin was. Na het proeven kon de GT echt opgebouwd worden met de juiste tonic en garnering. Leuk om te weten dat elke smaak gin om andere garnering vraagt om er de beste GT van te maken. Via google zijn makkelijk overzichten te vinden welke tonic en garnering het beste bij jouw keuze aan gin past. Uiteraard kon bij de eerste opgemaakt GT ook het hapje niet ontbreken en deze was dan ook helemaal citrus stijl (bladerdeeghapjes uit de oven met amandel en sinaasappel).

Het intermezzo werd gevormd door een GT quiz, waaruit met name bleek dat je niet teveel naar je vriendin moet luisteren voor de antwoorden. Het verdriet van de verkeerde antwoorden kon worden verdrongen door de tweede gin. De groen/bruinige impressie die deze kruidige gin afgaf, liet zien dat gins erg van elkaar kunnen verschillen. Voor de citrus garnering was helemaal geen plaats, deze Herby and Aromatic Gin vroeg meer om de klassieke garnering, waarvoor de diverse kruidenplantjes kaalgeplukt dienden te worden. De hapjes waren ook klassiek (diverse bruschetta’s) en pasten prima bij de gin: beiden waren weg voor je er erg in had.

Door naar de derde gin, dit keer een notige gin en onze favoriet. Dit was ook de enige Old Tom gin. De Old Tom gin is een gin recept dat populair was in de 18e eeuw en de gin hangt qua smaak tussen de London Dry en jenever in; met andere woorden deze gin is iets zoeter. De Sweet and Nutty Old Tom Gin werd goed onthaald en kon prima doorgaan voor stand alone afsluiter (dus zonder de tonic). Natuurlijk was het leuker om de gin proeverij even netjes af te ronden en de derde perfecte GT samen te stellen. Hierbij maakten de deelnemers kennis met de klassieke nootmuskaat (dus niet uit een zakje, maar zelf raspen), en ook de kaneel en gember verdwenen in het glas, samen met de Fever Tree Ginger Ale. Uiteraard was ook bij de derde etappe het hapje niet vergeten, dit keer in de vorm van een heerlijk dessert.

De flessen gin waren rap leeg, maar niet getreurd, er stond nog een extra fles klaar om de mond na te spoelen. Of om gewoon nog verder te gaan met het maken van eigen creaties.

Wij kregen door deze avond zeker het voorjaar in ons hoofd!

Helen en Nadine

PS: Vergeet niet om ons te volgen op facebook!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s