Helen viert in maart nieuwjaar… met pizza in Pisa!

Afgelopen weekend stond er een zeer aangenaam weekend in de planning voor Helen. Ze ging namelijk het weekend vieren samen met een vriend in Pisa, met zon, wijn en natuurlijk pizza! En met een nieuwjaarsviering.. huh?

Nee, Helen heeft niet te diep in het glaasje gekeken (of misschien wel maar daar gaat het hier niet om): op 25 maart viert Pisa zijn nieuwjaar, compleet met een vuurwerkshow. Volgens de Gregoriaanse kalender begint het nieuwe jaar namelijk 9 maanden voor kerst. En dus waren wij op het juiste moment op de juiste plaats, al waren we ons hiervan niet geheel bewust (getuige ons in verwarde toestand rondlopen en oprecht afvragen wat alle Italianen in de avond buiten op straat deden, terwijl ze het overdag “te koud” vonden).

Wanneer je een trip naar Toscane overweegt, dan hebben we hier nog een aantal tips voor je:

  • Boek een trip naar Pisa, het aantal goedkope vluchten richting Pisa is aanzienlijk en de meeste vliegtijden zijn erg aangenaam voor een weekendtrip. Als je goed plant, kan je zelfs twee keer nieuwjaar vieren in een jaar 😉

 

  • De toren van Pisa heb je vrij snel gezien. Het grootste deel van de tijd hebben wij hier liggend in het gras doorgebracht. Neem wat te eten/drinken mee en hoop op een prettig schijnend zonnetje, dan kan je je er een aardige tijd vermaken. Mensen kijken blijft namelijk de ultieme favoriete tijdsbesteding.

 

  • Vanuit Pisa kan je makkelijk en snel naar Lucca reizen met de trein. Lucca is een heel leuk stadje met een heuse Renaissance stadsmuur. Je kan een wandeling maken over de muur: 4,2 km die geen moment verveelt (hebben we van begin tot eind getest). Als je onderwijl goed om je heen kijkt, zie je regelmatig kleine tunneltjes die toegang geven van buitenaf tot de stadsmuur: die zijn ook zeker de moeite waard om aan een nadere blik te onderwerpen! Ook door de stad zelf heen dwalen, geeft leuke ervaringen: voor je het weet zit je tegen een boom op het dak van een toren, neerkijkend op allemaal speels geplaatste daken.

 

  • Florence (of Firenze voor de Italianen, of Valencia voor de geografisch minder onderlegde Helens van deze planeet) is een mooie stad om te bezoeken wanneer je bent neergestreken in Pisa. Vijftig minuten in de trein en je staat in het centrum van de stad. Vanuit hier leiden alle wegen naar.. monumenten, beelden en imposante gebouwen. Wanneer je de stad (of met name de meute toeristen) zat bent, raden wij een uitstapje naar de tuinen van de familie Medici aan. Wie deze familie niet kent, heeft de laatste 500 jaar letterlijk onder een steen gelegen: een bankiersfamilie die grote politieke macht verkreeg in de 16e eeuw. De rijkdom van de familie blijkt uit alles wat je om je heen ziet, je kan het zo gek niet verzinnen of het staat in de tuin. Tenminste, wij vinden een obelisk met hiërogliefen best vreemd staan in een tuin buiten Egypte.

 

  • Neem je wandelschoenen mee! Gedurende het weekend hebben we zo’n 50 kilometer doorgestapt. Eigenlijk hadden we ook nog de intentie een rondje te gaan hardlopen, maar dat hebben we toen maar laten zitten (volgende keer laten we de hardloopschoenen thuis).

 

  • De inside joke tip: wat linksom niet werkt, kan je ook rechtsom proberen (iets met een douche die verkeerd aangesloten was en je een erg frisse start van de morgen gaf).

 

  • Pizza en wijn zijn altijd goed. Het is ons gelukt met pizza te ontbijten, een vieruurtje te houden met pizza en te dineren met pizza. Ons streven was ook met pizza te lunchen, maar de bediening begreep ons niet helemaal en dus eindigden we met broodjes. Qua wijnen is het leven in Toscane ook simpel: roep op een willekeurig moment “Vino Rosso” en niet veel later heb je een Chianti of Bolgheri in je handen. Wanneer je in Pisa plaatsneemt aan een willekeurige bar en een wijntje nuttigt, verbaas je dan niet wanneer er een buffet wordt aangeboden: het past prima na je pizza vieruurtje en kost niets. En daar houden Nederlanders van, toch?

 

Nu rest alleen de vraag: hoe kan het toch dat platte ronde schijven pizza, een ronde, bolle buik geven?!

 

Ciao!

 

Helen en Nadine

 

Klik hier voor ons volgende avontuur!

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s